El passat dijous 17 de gener va tenir lloc a
l’escola una xerrada sobre la nova cuina. Volem fer-vos arribar un
resum del que s’hi va tractar. L’Anna Solé va ser l’encarregada
de dur a terme la xerrada, forma part de l’entitat Menjadors
Ecològics i està realitzant l’assessorament a la nostra cuina.
Ens va descriure els trets d’un menjador
ecològic.
Pel que fa al menú,
els canvis que s’han produït són:
- Equilibri entre la proteïna animal i vegetal al menú setmanal. Així, s’ha eliminat la proteïna animal dels primers plats. Es menja: ou, peix, vedella, pollastre i llegum com a segon plat, un cop a la setmana cada producte.
- Augment del consum de cereal integral. S’han integrat al menú cereals com el búrgul i el mill.
- Aposta per un consum diari de verdures de temporada. Que implica més riquesa tant d’aliments com de tècniques culinàries i diversitat de plats.
Parlant dels aliments:
- Oferir aliment tant fresc com sigui possible. Això s’aconsegueix amb productes de temporada i de proximitat.
- Prioritzar productors propers i sense intermediaris. Es potencia la producció local, s’aconsegueix producte fresc, es redueix l’empremta ecològica.
- Potenciar el consum d’aliments ecològics i, per tant, potenciar-ne la seva producció.
Les tècniques
culinàries són diverses (forn,
saltat, estofat, etc.) i asseguren la conservació dels nutrients;
s’ha eliminat el fregit.
El que pretén aconseguir el model de menjadors ecològics és, per una banda, un menú equilibrat, de qualitat i sostenible, i alhora fer d’aquest canvi de model alimentari i de consum un valor educatiu.
Seguidament hi va haver un torn de dubtes i debat.
Les preocupacions que més van ressonar van ser:
- Canvi massa abrupte de menú. Algunes famílies manifesten que el canvi ha estat sobtat i no hi ha hagut un temps d’adaptació.
- Alguns infants es queixen a casa que no els agrada el menjar nou.
- Hi ha famílies que mostren preocupació pel que fa a la quantitat d’aliment: la quantitat de verdures (massa) i proteïnes animals (poques). Sobre aquests dubtes, es va explicar que el model de menú és saludable, avalat per nutricionista i adaptat al que OMS i FAO consideren un model adequat a les necessitats dels infants i de qualitat.
Es van pronunciar famílies que valoren el canvi
molt positivament i que els seus fills i filles l’han rebut molt
bé.
Se’ns va explicar que la rebuda que es percep al
menjador dels nous plats per part dels nens és molt positiva, llevat
de casos puntuals amb certs menjars. Se’ns va demanar també, des
de la nova cuina, més temps per avaluar la implementació dels
canvis.
Seguidament, la Mònica, coordinadora del
menjador, ens va explicar els canvis de funcionament al menjador. Els
alumnes de primària se serveixen els primers plats; s’aconsegueix
així un autoconeixement pel que fa a necessitats d’alimentació i
un autocontrol, doncs la premissa és que es menja el que se serveix.
D’aquesta manera també, no es llença menjar. Aquest canvi, de
moment, no és possible amb els grups d’infantil, per motius de
manca d’infraestructura adequada.
Properament se us passarà una enquesta per
valorar la nova cuina de l’escola. Des de l’AFA, entenem el canvi
en positiu però volem escoltar les vostres opinions.
Us convidem també a que visiteu la pàgina web de menjadors ecològics per ampliar informació: www.menjadorsecologics.cat
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada