MENU

dijous, 24 de gener del 2019

XERRADA SOBRE LA NOVA CUINA DE L’ESCOLA I SERVEI DE MENJADOR





El passat dijous 17 de gener va tenir lloc a l’escola una xerrada sobre la nova cuina. Volem fer-vos arribar un resum del que s’hi va tractar. L’Anna Solé va ser l’encarregada de dur a terme la xerrada, forma part de l’entitat Menjadors Ecològics i està realitzant l’assessorament a la nostra cuina.
Ens va descriure els trets d’un menjador ecològic.
Pel que fa al menú, els canvis que s’han produït són:
  • Equilibri entre la proteïna animal i vegetal al menú setmanal. Així, s’ha eliminat la proteïna animal dels primers plats. Es menja: ou, peix, vedella, pollastre i llegum com a segon plat, un cop a la setmana cada producte.
  • Augment del consum de cereal integral. S’han integrat al menú cereals com el búrgul i el mill.
  • Aposta per un consum diari de verdures de temporada. Que implica més riquesa tant d’aliments com de tècniques culinàries i diversitat de plats.
Parlant dels aliments:
  • Oferir aliment tant fresc com sigui possible. Això s’aconsegueix amb productes de temporada i de proximitat.
  • Prioritzar productors propers i sense intermediaris. Es potencia la producció local, s’aconsegueix producte fresc, es redueix l’empremta ecològica.
  • Potenciar el consum d’aliments ecològics i, per tant, potenciar-ne la seva producció.
Les tècniques culinàries són diverses (forn, saltat, estofat, etc.) i asseguren la conservació dels nutrients; s’ha eliminat el fregit.



El que pretén aconseguir el model de menjadors ecològics és, per una banda, un menú equilibrat, de qualitat i sostenible, i alhora fer d’aquest canvi de model alimentari i de consum un valor educatiu.



Seguidament hi va haver un torn de dubtes i debat. Les preocupacions que més van ressonar van ser:
  • Canvi massa abrupte de menú. Algunes famílies manifesten que el canvi ha estat sobtat i no hi ha hagut un temps d’adaptació.
  • Alguns infants es queixen a casa que no els agrada el menjar nou.
  • Hi ha famílies que mostren preocupació pel que fa a la quantitat d’aliment: la quantitat de verdures (massa) i proteïnes animals (poques). Sobre aquests dubtes, es va explicar que el model de menú és saludable, avalat per nutricionista i adaptat al que OMS i FAO consideren un model adequat a les necessitats dels infants i de qualitat.
Es van pronunciar famílies que valoren el canvi molt positivament i que els seus fills i filles l’han rebut molt bé.
Se’ns va explicar que la rebuda que es percep al menjador dels nous plats per part dels nens és molt positiva, llevat de casos puntuals amb certs menjars. Se’ns va demanar també, des de la nova cuina, més temps per avaluar la implementació dels canvis.
Seguidament, la Mònica, coordinadora del menjador, ens va explicar els canvis de funcionament al menjador. Els alumnes de primària se serveixen els primers plats; s’aconsegueix així un autoconeixement pel que fa a necessitats d’alimentació i un autocontrol, doncs la premissa és que es menja el que se serveix. D’aquesta manera també, no es llença menjar. Aquest canvi, de moment, no és possible amb els grups d’infantil, per motius de manca d’infraestructura adequada.

Properament se us passarà una enquesta per valorar la nova cuina de l’escola. Des de l’AFA, entenem el canvi en positiu però volem escoltar les vostres opinions.

Us convidem també a que visiteu la pàgina web de menjadors ecològics per ampliar informació: www.menjadorsecologics.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada